Categorie├źn
Uncategorized

Beleggen voor waaghalzen: Afrika

Hoe beleggen kan veranderen van een aantal cijfers en getallen tot een waar spektakel met flinke ups, maar met een beetje pech af en toe ook flinke downs. Ben je aan het leren beleggen dan is Afrika een afrader, dit is namelijk geen eenheidsworst.

China is een van de leidende factoren op de Afrikaanse beurs. Gaat het goed met China dan profiteert heel Afrika er van, maar als er een vertraging in de groei van de Chinezen valt te bespeuren dan ondervind ook Afrika hier veel problemen van. De band is zo sterk omdat Afrika ontzettend rijk is aan ruwe grondstoffen zoals bijvoorbeeld goud, olie en koper. China koopt deze grondstoffen voor een leuk prijsje op. De afgelopen vijftien jaar was China de grootste afnemer van grondstoffen. De beurzen in Afrika zijn daarom vorig jaar meerdere procenten verloren. Bijvoorbeeld de beurs van Nigeria, de grootste olieproducent van Afrika verloor ruim 15 procent. Dit komt natuurlijk ook door de lagere olieprijzen waardoor elk OPEC land moeite heeft de begroting te sluiten, maar ook op gecombineerde beurzen zoals de Afrika Frontier Index vallen veel verliezen waar te nemen (9 procent).

Echter moet je volgens experts niet Afrika als geheel bekijken maar per land analyseren hoe en wat. Ivoorkust en Kenia boeken bijvoorbeeld nog steeds successen en zijn ook de meest aantrekkelijke markten om in te investeren. Ivoorkust is de grootste producent van cacao, een product waar nog altijd een groeiende vraag naar is, crisis of niet. Het mooie van een land zoals Kenia is dat de economie erg gediversifieerd is. Er is veel variatie in de industrie wat het niet afhankelijk maakt van slechts een bepaalde sector. Het is dan ook een stabiele factor op het Afrikaanse continent. Voor de lange termijn is het verstandig om geld te steken in waardevaste zekerheden zoals bijvoorbeeld goud en stabiele landen op het Afrikaanse continent. Landen zoals Zuid-Afrika en Angola kennen waarschijnlijk een rooskleurige toekomst, mits deze stabiel blijven uiteraard.