Categorieën
Uncategorized

Hoe bespaar ik energie in huis?

Energieverbruik is tegenwoordig een veelbesproken onderwerp. Dat is begrijpelijk omdat energie besparen niet alleen goed is voor je portemonnee maar ook voor het milieu. Er zijn veel mogelijkheden om energie te besparen waardoor je dus minder aan maandelijkse lasten hebt.

 

Het besparen in huis

 

Wasmachine

Een grote verbruiker van energie is de wasmachine. Let bij de aanschaf op de mate van energieverbruik van een wasmachine. Er zit tegenwoordig een groot verschil in. Een wasmachine kan bij de aanschaf duurder zijn maar toch uiteindelijk goedkoper omdat hij veel bespaart op je energiekosten. Indien mogelijk moet je wassen op een lage temperatuur. Wanneer de machine een eco-stand heeft kun je deze gebruiken. Het wassen duurt wat langer maar minder energie verbruiken. Ook wanneer je gebruik maakt van het piek- en daltarief is het verstandig om te wassen tijdens het daltarief. Hierdoor bespaar je op de kosten omdat het daltarief goedkoper is dan het piektarief. Was met een volle trommel indien dat mogelijk is.

 

Droger

Deze machine is ook een energieslurper. Droog zoveel mogelijk in de buitenlucht.

 

Koelkast

Om het verbruik van een koelkast zo laag mogelijk te houden, moet je ervoor zorgen dat het opendoen van de deur tot een minimum wordt beperkt. De koelkast warmt snel op door de buitenlucht en moet weer extra hard werken om de juiste koelende temperatuur te bereiken. Controleer of hij goed sluit of vervang indien nodig de rubbers. Zorg ervoor dat hij goed waterpas staat. Laat producten uit de vriezer ontdooien in de koelkast.

 

Koken

Gebruik niet meer water dan nodig. Gebruik een goede vlakke pan zodat de warmteoverdracht groot is.

 

Verwarming

Zet de verwarming uit in ruimtes die niet worden gebruikt en houd kamerdeuren niet te lang open. Je kunt de verwarming een graadje lager zetten. Hieraan zal je lichaam spoedig wennen waardoor je jaarlijks toch al snel 8% op je energie kunt besparen. Zet de verwarming tijdens de nacht uit of heel laag. Leg dekens op de bank en draag sloffen. Wanneer je niet thuis bent moet de verwarming ook lager zetten. Voor de verwarming is een Hr-ketel belangrijk. Ook kun je met een modulerende thermostaat heel wat energie besparen. Gebruik zo min mogelijk een gas of elektrische open haard.

 

Isolatie

Het is mogelijk om veel energie te besparen door het huis op de juiste plaatsen goed te isoleren. Dubbel glas geeft een grote besparing op je energiekosten. Isoleer het dak, muren en vloer.

 

Andere belangrijke punten die je kunt gebruiken om energie te besparen.

Overstappen. Sluit op tijd de gordijnen. Gebruik de juiste verlichting. Bespaar op het gebruik van warm water.

 

Overstappen

Een grote besparing op je maandelijkse lasten kun je ook maken door over te stappen naar een andere energieleverancier. Ga nu energieprijzen vergelijken en kies de goedkoopste energieleverancier.