Een minilening is een lening waarbij een relatief laag geldbedrag wordt geleend voor een korte periode. De looptijden zijn meestal tussen de 10 en 30 dagen en de bedragen liggen ongeveer tussen de 50 en 750 euro. Het afsluiten van een kleine lening is een steeds populairdere vorm van lenen omdat je er maar een paar dagen aan vast zit in plaats van een paar jaar.
Een kleine lening wordt vaak afgesloten om een korte periode te kunnen overbruggen. In de meeste gevallen sluiten mensen een minilening af om hun rekeningen te kunnen betalen, deze kunnen ze dan vervolgens aan het begin van de volgende maand weer afbetalen. Een minilening heb je vaak al binnen een uur afgesloten en je hebt er niet zoveel documenten voor nodig als bij het afsluiten van een normale lening.
Over een minilening wordt er geen rente betaald, in plaats van rente worden er behandelingskosten of administratiekosten in rekening gebracht. Door deze constructie betaal je eigenlijk een hoger percentage aan rente, alleen wordt het geen rente genoemd.
Het risico van het afsluiten van een kleine lening is dat je deze niet kunt terugbetalen binnen de gestelde termijn. Als je de lening niet op tijd kan terugbetalen zal je waarschijnlijk een boete moeten betalen. Je moet dus proberen te voorkomen dat je dan weer moet gaan lenen en dat dit een structureel probleem wordt.
Voor het afsluiten van een minilening moet je minimaal 21 jaar en maximaal 65 jaar zijn, daarnaast moet je ook in Nederland wonen. Je mag een kleine lening alleen afsluiten als je deze kunt terugbetalen, zo mag je bijvoorbeeld geen minilenig afsluiten als je op het punt staat van een faillissement. Ook kan je geen kleine lening aanvragen als je uitkering ontvangt, vaak moet je als bewijs hiervoor een recent bankafschrift meenemen.