Categorieën
Blog

Geld lenen? Denk aan de rente!

Dat sparen allang niet meer verstandig is en je beter geld kunt verdienen met beleggen is voor de meeste mensen al helemaal geen nieuws meer. De spaarrentes staan bedroevend laag. Je wordt amper nog beloond voor je geld dat je bij een bank onderbrengt. Beleggen is winstgevender dan ooit, ook al loop je hier en daar risico. Maar geld lenen, hoe zit dat? Zeker met het oog op beleggen is dit een waarschuwing waard.

Geld lenen om te kunnen beleggen

Beginnende beleggers kiezen er vaak voor om geld te lenen. Zij denken dat beleggen in een mum van tijd veel geld oplevert en zij het wel even gaan maken op de beurs. De meeste van hen komen van een koude kermis thuis. Slechts een enkeling heeft geluk en wordt rijk.
Beleggen met geleend geld is niet slim. Waarom niet? Omdat het rendement dat je op een belegging kunt halen vaak een stuk lager ligt dan de rente die je over de geleende som moet betalen. Hoe zit dat? Laten we je een rekenvoorbeeld geven.

Geleend geld versus belegging

Stel je voor: je leent € 10.000 met het idee om daar winst uit te halen. Je leent tegenwoordig tegen zo’n 5 tot 7 procent rente. Dat betekent dat je over de € 10.000 binnen een afgesproken looptijd (bijvoorbeeld een jaar) tussen de € 500 en € 700 moet betalen. Dan hebben we het over een voordelige lening.
Het rendement uit een gemiddelde belegging ligt tussen de -3 en de 3%. Dat betekent dat er grote kans is op verlies en je € 300 gaat verliezen. Of je winst € 300 en hebt uiteindelijk € 10.300. Maar als je € 10.700 moet terugbetalen, heb je alsnog € 400 winst.

Geld lenen voor beleggen? Niet doen!

Laat deze rekensom, die erg rooskleurig is, voor zichzelf spreken en een wijze les voor je zijn. Beleg niet met geleend geld, tenzij je heel goed weet wat je doet.